Blog

Hotweb

Hide Content
Comments Off on Grundkondition och hälsa – viktigt när du dyker comments

Grundkondition och hälsa – viktigt när du dyker

October 25th, 2016 at 3:43 pm   Posted by admin in Uncategorized


Antalet personer som dör i hjärtinfarkt blir allt färre. Trots detta är hjärt- och kärlsjukdomar den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Vanliga orsaker till att personer drabbas är bristande fysisk aktivitet eller rökning. Den största orsaken till själva dödsfallet är att hjälp inte funnits att tillgå inom tillräckligt kort tid.

När det kommer till dykning så finns det vissa personer som anses vara riskgrupper. Detta gäller främst epileptiker, astmatiker och personer med hjärt- och kärlsjukdomar. Anledningen till att de med hjärtproblem bör vara försiktiga är, bland annat, att trycket förändras under dykning vilket gör att hjärtat måste arbeta under andra förutsättningar. Det påverkar i sin tur kroppens förmåga att transportera syre. Har man bakomliggande hjärtproblem kan det helt enkelt bli för mycket för kroppen.

 

Moderna hjärtstartare är små och mobila

Moderna hjärtstartare är små och mobila

 

På senaste tiden har hjärtstartare varit på tapeten då det i Sverige har pågått en omfattande utplacering av dessa i offentliga miljöer. Tanken är att den som drabbas av hjärtattack eller liknande oväntade hjärtproblem ska kunna få hjälp även om det inte finns personer med särskild kunskap i närheten. Utan någon som helst hjälp är risken väldigt stor att avlida i väntan på ambulans. Av förståeliga skäl klarar sig inte kroppen så länge utan ett fungerande hjärta.

Denna sortens apparater, som ofta kallas för defibrillatorer, har präglats av en stark teknisk utveckling. Förut var de ofta större enheter som krävde strömkälla och som oftast endast fanns på sjukhus. Nu finns det automatiska hjärtstartare som är helt portabla då de har ett inbyggt batteri. En sådan är enkel att ta med och då de är automatiska kräver de inte särskilt stor kunskap för att använda. En helautomatisk hjärtstartare läser på egen hand av hjärtrytmen och informerar om vad som behöver göras. Om någon oväntat drabbas av hjärtproblem finns då hjälp på plats. Det är inte alltid säkert att en elchock är vad som behövs. Då informerar hjärtstartaren för att säkerställa att en sådan inte ges i onödan.

Källa för bilder och info om hjärtstartare

Comments Off on Grundkondition och hälsa – viktigt när du dyker