Blog

Hotweb

Hide Content
Comments Off on Hur du blir av med dyk-klaustrofobi comments

Hur du blir av med dyk-klaustrofobi

March 12th, 2016 at 12:55 pm   Posted by admin in Uncategorized


Vi är alla rädda för nånting, och vissa av oss har till och med gått så långt i våra rädslor att vi har utvecklat en fobi. Då är frågan; går det att bota din fobi? Det finns nog många teorier kring att fobi kan botas med hypnos eller andra lite flummigare metoder, men en sak som faktiskt kan funka är kognitiv beteendeterapi. När det kommer till dykning är en vanlig fobi klaustrofobi, alltså att du upplever panik och ångest vid trånga utrymmen eller platser som du känner att du inte lätt kan ta dig ur. KBT-behandling kan vara den rätta metoden för dig att välja då.

 

I klippet nedan visar KBT-terapeuten Maria Farm i Nyhetsmorgon TV4 hur du kan bli av med din fobi via en KBT-behandling som kallas för exponeringsträning. I just den här videon använder de ormskräck som ett exempel, men det funkar för klaustrofobi också. Exponeringsträning går ut på lite som det låter – du exponeras gradvis för det som du är rädd för. Innan en behandling påbörjas så undersöks vad det är en patient gör för att undvika sin rädsla och även vad patienten har för mål med att bli av med sin fobi. Det här är viktigt att göra innan för att veta hur behandlingen ska utföras då vi alla är olika. Behandlingen kommer sedan förmodligen pågå under flera timmar då du gradvis får närma dig det du är rädd för. Under tiden ställer KBT-terapeuten frågor, till exempel ”Vad är det värsta som du tror kan komma att hända?”. Det du kan börja med är att gå till en KBT-terapeut och prata om hur din behandling ska leda till att du kan dyka utan rädsla. Förmodligen kommer du att få börja exponeras för din rädsla där, och senare prova det när du dyker (fast utan terapeutens närvaro).

 

Kognitiv beteendeterapi är ett samlingsnamn för olika former av psykoterapier med utgångspunkt i kognitiv psykologi och inlärningspsykologi. Det handlar alltså om inlärning – att du ska lära dig att inte vara rädd längre. Därav funkar KBT för att bota dina fobier då du lär dig att det inte är så farligt som du tror. I just denna video använder de sig utav en orm, men det funkar som sagt även för att bli av med din panik och ångest som uppstår av klaustrofobi. Det gäller bara att ha viljan och ett mål med varför du vill bli av med skräcken, så kommer KBT att funka väldigt bra som botemedel. På psykologiguiden.se hittar du många terapeuter med adekvat KBT utbildning.

KBT-terapeuten om Annika Jankells ormskräck – Nyhetsmorgon (TV4)

https://www.youtube.com/watch?v=XSxT3ZBY7as

Comments Off on Hur du blir av med dyk-klaustrofobi